14 Kasım 2014 Cuma

Pagan İnancı



Pagan Nedir? 

Eski zamanlarda, latince “paganus” kelimesinden gelen ve resmi roma devlet dininin dışındaki diğer politeist inançları tanımlamak için kullanılan aşağılayıcı bir terimdi. paganus “köylü, kaba” gibi anlamlara gelir. o zamanlar kullanılan daha sonra hristiyanların benimsediği heathen da kırlık alanlarda yaşayan anlamına gelir. 


Eski zamanlarda şehir hayatını benimsemeyip, kırlarda yaşayan, mevsimlerin döngüsünü kutlayan ve atalarının inançlarını yaşamaya devam eden insanlar için kullanılıyordu. daha sonraları hristiyanlar "pagan" ve "heathen" kelimelerini kafir anlamında, kendilerinden olmayan herkesi hatta müslümanları ve musevileri bile aşağılamak için kullanmışlardır. haçlı seferlerinde, istanbul’un yağmalanmasında hristiyanlar hep kendilerine karşı pagan düşmanlar olduğuna inanmışlardır.


 Günümüzde tek tanrılı ve kitaplı dinlere değil, doğa kökenli çok tanrılı dinlere inanan insanlar bu terimi gururla sahiplenirler. türkçe sözlüklerde karşılığının "putperest" olmasının bu terimi açıklamaya yetmeyeceği aşikardır.


Pagan inançları kabul etmiş kişiye denir, dolayısıyla "pagan" kelimesi hem Sıfat hem isim olarak kullanılır. yeterli bilgi olmadan yapılan yorumların tersine dinsizlik, ateizm ya da satanizm ile ilgisi yoktur, olmamıştır. yüzyıllardır süren hristiyan propagandalarının tersine, paganların cennet ve cehennem inançları olmadığı gibi, şeytan inançları da yoktur ve inanmadıklarına tapmaları da söz konusu olamaz.

 Paganların ruhban sınıfı yoktur, örgütlü bir din yapısı da yoktur bunun yerine çeşitli pagan inançlar vardır ve tanrı ve tanrıçaya ulaşmanın yolunun bir değil çeşitli olduğunu düşünürler. doğanın efendisi değil onun bir parçası olduğuna inanır ve tüm ruhani çabalar ile (meditasyon, dua, tapınma, ibadet, büyü, sihir, ritüel vs.) yaşadığımız dünya ve paganizmin temeli olan öte dünya ve tanrıça ile bütünleştiklerini düşünürler.


 Popüler kültürün coşmasıyla bir tüketim nesnesi gibi öne çıkmasına rağmen paganlar, inançlarının temeline inmeyi ve paylaşmayı tercih ediyorlar, inançlarında propaganda yapmak yoktur, zaten buna ihtiyaçları da yoktur çünkü mevsimlerin ve yaşamın sonsuz döngüsüne inanan paganlar kendi iç huzurlarına ulaşma çabasıyla yeterince meşguldur.


 Paganlar gizli örgütler ya da komplo teorilerini reddederler, bunun yerine ortak bilince ve paylaşıma inanırlar, mesih yoktur, gelip herkesi kurtaracak hızır da yoktur onlara göre, bu dünyanın ölümden sonrası için sınav olduğunu öne süren tek tanrılı dinlere karşı paganlar ölümden sonra yaşamaya ve tekrar doğmaya devam eden ruh ile herşeyin birbirini tamamladığı döngüsel bir inançlar sisteminde yer alırlar. paganların inancının temeli gaia, kutsal kitapları doğadır.





ESKİ ÇAĞLARDA PENTAGRAM'IN ANLAMI



 En eski pentagramlar taş devri mağaralarına kazınmış pürüzlü ve eğrili diyagramlardı.. Yıldız şeklinin bazı spiritüel anlamları olduğuna varılırken, erken çağ insanlarında bu beş köşeli sembol sadece bir bilinmez ve gizdi.

 Takip eden uygarlıklarda önemli anlamlar edindi kendine. Genellikle astronomik ve dinsel anlamlardı bunlar. Sümer yazıtlarında yön tayini için ve görünür beş gezegen için tanımlandı. Daha sonra Venüs’ün ve Tanrıçanın sembolü oldu.

 Antik yunanlı matematikçi ve filozof Pisagor’a göre 5 insanın rakamıydı. Antik Yunan’da vücut ve ruh 5 katlı bölümden oluşuyordu. Pisagor’a göre, pentagramın 5 köşesi insanı oluşturan 5 elementi işaret ediyordu. Ateş, su, hava, toprak ve esir yada eter denilen plazma enerjisi. Pisagorcular pentagramın sağlık tanrıçası Hygeia (hijyen kelimesi buradan gelir) tarafından kutsandığına inanırlardı. (bu kelime antik yunanca su, toprak, ruh, ateş ve hava kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu.)



 DA VİNCİ KİTABINDAN PENTAGRAM  İLE İLGİLİ KISIM







Eski roma katolik kilisesi  beş yıldızı değiştirdi vatikan ın pagan dinlerini yok etme ve kitleleri hıristiyanlaştırma kampanyasının bir parçası olarak kilise , pagan tanrılarıyla , tanrıçalara karşı karalama kampanyası açtı ve onların ilahi sembollerini şeytani anlatımlara soktu  Pagan sembolleri ile Hıristiyan sembolleri arasındakis savaşı paganlar kaybetti Poseidon ( deniz tanrısı) çatallı balık zıpkını şeytanın yabası , Bilge Kocakarının sivri şapkası bir cadı sembolü , ve venüs ün beş köşeli yıldızı şeytan işareti oldu 

Venüs gezegeni her 4 yılda bir ekliptik semada beş köşeli mükemmel bir yıldız çizer eskiler bu fenomeni keşfettiklerinde öylesine büyülenmişlerki venüs ile onun beş köşeli yıldızı mükemmellik,güellik ve cinsel aşkın sembolü haline gelmiş eski Yunan da venüsün büyüsüne övgü olsun diye onun dört yıllık devrini Olimpiyat Oyunlarını düzenlerkenn kullanmışlar fakat daha sonları bu beş köşeli yıldız beş adet halkaya dönüştürülerek olimpiyatların simgesi olarak kullanımaya devam edilmiştir


4 yorum:

  1. yazılarınız için teşekkürler ama şunuda unutmayalım pagan demek bir nevi cadılık anlamınada gelir sanırım cadı konusunu fazla ele almamışsınız ben pagan inancını benimsiyorum ve seviyorum günümüzde devam etmekte olan cadı yakma veya taşlama olaylarıda her sene devam ediyor lanet olası hristyanlar bunu hep yapıyor

    YanıtlaSil
  2. kafan güzelmiş kardeş

    YanıtlaSil
  3. Çok sade ve anlaşılır bir paylaşım olmuş. Çok sevdim.

    YanıtlaSil